Projektek
ÉLIP projekt
Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállítói Program (ÉLIP) keretében a Széchenyi István Egyetemért Alapítvánnyal konzorciumban megvalósítandó projekt.
Projekt címe:
Élelmiszer logisztikai keretrendszer létrehozása a kárpát-medencei régióban a versenyképes élelmiszeripar és a biztonságos, a népegészségügyet és a magyar agráriumot támogató kereskedelmi eszközrendszer fejlesztése érdekében
Kárpát-medencei régióban élelmiszer logisztikai keret-rendszer létrehozása a rendelkezésre álló tudományos, szakmai, innovációs kapacitások alapján a versenyképes hazai élelmiszeripar, valamint a hazai termelőket támogató biztonságos, zöld, rövid ellátási rendszer fejlesztése érdekében:
- dREL koncepció fejlesztése, az ellátási lánc rövidítésének támogatása, termelők értékesítési kockázatának csökkentése
- A dREL működését biztosító élelmiszer logisztikai keretrendszer koncepciójának létrehozása, fejlesztése a Kárpát-medencében
- Termelőtől a fogyasztóig terjedő nyomonkövetési és minőségbiztosítási rendszer fejlesztése
- A termék feldolgozottság fejlesztése, feldolgozási kapacitások koordinálása a szociális gazdaságban
- A dREL fogyasztói igények, szükségletek (egészségi állapot) alapján történő működésének megalapozása
- Tanulóraktár létrehozása, fejlesztése, pilot gazdasági üzem tesztelése
- Az élelmiszeripari szereplők félkészítése, edukálása a hatékony adat- és értékesítés vezérelt termelésre
Digitális Agrárakadémia Plusz
A projekt címe:
A Neumann NKft és a Széchényi István Egyetemmel közösen végrehajtandó projekt.
A Cibus Hungaricus Alapítvány feladatai a Digitális Agrárakadémia Plusz projekt keretében:
- 2024 tavaszán 50 hazai és 30 külhon képzést tervezünk a MAGOSZ és külhoni gazdaszervezetek szervezésében
- Meglévő 56 db DAA+ tananyag regisztrációhoz kötött, teljes körű elérhetővé tétele a DAA+ portálon
- Középfokú képzéshez tananyag tartalom fejlesztése, a digitális agrárium és a digitális élelmiszeripar területére
- Új DAA+ portál fejlesztése, működtetése (regisztrációval, adatbázisokkal videótárral), portál alkalmazás, szolgáltatások fejlesztése
- DAA+ marketing és kommunikációs feladatai (online, rendezvény megjelenés, tartalom készítés)
Közétkeztetés fejlesztési projekt
A projekt címe:
Az egészségügyi, szociális ellátórendszer és a nevelési-oktatási intézmények élelmezési, közétkeztetési fejlesztésére vonatkozó kormányzati döntéselőkészítő dokumentum szakmai előkészítése
A Cibus Hungaricus Alapítvány 2023 júliusában kapott megbízást a Belügyminisztériumtól az egészségügyi, szociális ellátórendszer és a nevelési-oktatási intézmények élelmezési, közétkeztetési fejlesztésére vonatkozó kormányzati döntéselőkészítő dokumentum szakmai előkészítésére
A Cibus Hungaricus Alapítvány részletes feladatai:
- a hazai közétkeztetés jelenlegi helyzetét bemutató
- a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendeletben foglalt és a kormányzati döntéshozó fórumon meghatározott közpolitikai célok figyelembevételével (rövid élelmiszerlánc, hazai termékek előnyben részesítése, fenntarthatóság, intézmények adminisztratív tehercsökkentése) koncepció kidolgozása, beleértve a logisztikai, digitális, minőségbiztosítási és nyomonkövetési rendszerre vonatkozó javaslattételt az alábbi szervezetek vonatkozásában
- a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátásokat, illetve a gyermekjóléti alapellátást és a gyermekvédelmi szakellátást biztosító szolgáltatókra, a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti nevelési-oktatási, valamint a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményekre
- valamennyi, közétkeztetési szolgáltatást saját, működő főzőkonyhája révén biztosító intézményre, szervre, szervezetre, gazdasági társaságra, természetes személyekre (közétkeztetők).
Társadalmi vállalkozások
A projekt címe:
Az élelmiszer előállítással foglalkozó társadalmi vállalkozások hatékony működéséhez szükséges szervezeti és módszertani fejlesztések megalapozása, reorganizációs terv elkészítése, hogy a társadalmi vállalkozások a helyi erőforrások felhasználásával a valós piaci igényekre alapozottan a teljes termékpálya lefedésével biztosítani tudják fenntartható működésüket.
Főbb tevékenységek:
A Cibus Hungaricus alapítvány az alapítvány szakmai programjához illeszkedően vállalta, hogy a társadalmi vállalkozások hatékony működéséhez szükséges szervezeti és módszertani fejlesztések megalapozását, reorganizációs terv elkészítését, hogy a társadalmi vállalkozások a helyi erőforrások felhasználásával a valós piaci igényekre alapozottan a teljes termékpálya lefedésével biztosítani tudják fenntartható működésüket.
A reorganizációs terv elkészítése három szakaszból áll, amelyek egymásra épülnek:
- Helyzetfeltárás, amelynek célja egyrészt a meglévő működési modell gátló tényezőinek feltárása, valamint a rendelkezésre álló erőforrások és piaci lehetőségek feltárása
- Fenntartható működés kereteinek meghatározása, hogy a piaci árbevételek fedezzék a szociális szövetkezetek működésének és a fenntartáshoz szükséges költségeket. A szociális szövetkezetek működését, termékportfólióját, technológiáját a fogyasztói igényekhez és termékpályákon való megfelelő részesedés elérésének biztosításához kell igazítani
- A helyzetelemzés és a fenntartható működés alapján kerül összeállításra a reorganizációs terv, amely érinti a következő területeket:
- Termékpályák kiválasztása, indoklása
- Termékpálya fejlesztési koncepció kidolgozása
- Szükséges fejlesztések tervezése
- Gazdálkodási és pénzügyi terv elkészítése
- Várható eredmények, kockázatok, kockázat kezelési terv elkészítése
- varga.peter@cibushungaricus.hu
- +36 70 4531617
- 9200 Mosonmagyaróvár, Vár tér 2.