Digitális Székelyföld konferencia, 2023

Székelyudvarhely, 2023. október 28.

Agrárdigitalizáció: a termelőtől a fogyasztóig című kerekasztal beszélgetésen a résztvevők sokféle perspektívából vizsgálták a témát, de mind egy irányban mutattak: a digitalizációnak, az adatgyűjtésnek és adatalapú döntéshozatalnak nagyon is van szerepe a mezőgazdaságban.

Az kerekasztal beszélgetésen szó esett a Székely Termék RESTART mozgalom és a SzékelyTermék Applikáció fejlesztéséről. A Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége több hónapja dolgozik a Székely Termék applikáció fejlesztésén, ami segíti a termelőket az értékesítésben, de ugyanakkor könnyebbé teszi a vásárlók számára a Székely Termékek elérését. Az applikáció mellett szó esett a Fejlesztési Ügynökség felméréseiről, különös képen a Székely Termék védjegyes termékek és az importált termékek terén készült kutatásunkról. Sok időt és erőfeszítést fektetek az adatok begyűjtésében és feldolgozásában, mivel ez elősegíti a tudatos vásárlókat a vásárlás során a választásukban. Szó esett a Székelyföldi gazdák fejlődéséről is. Egyre több gazda elkezdte használni a különböző digitalizáció által biztosított megoldásokat a saját farmjukon, amik költség hatékonyabbak és elősegítik a reális kép kimutatását, ami a gyártási költséget jelenti.

A kerekasztal résztvevői:

  • Dr. Bíró Boróka (Sapientia EMTE, Sepsiszentgyörgy) a Sapientia szerepéről beszélt az agrár-értelmiség formálásában és hangsúlyozta a digitalizáció és adatok szerepét a termelésben.
  • Bustya Attila (Székely Gazdaszervezetek Egyesülete) a kisgazdáknak próbál segíteni a digitalizáció befogadásában. Célja egy sikertörténet felépítése, hogy legyen, ami alapján bemutatni a digitalizáció előnyeit.
  • Cilip Árpád (Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, Székelytermék Védjegy rendszer koordinátor) a SzékelyTermék RESTART mozgalomról és a SzékelyTermék Applikáció fejlesztéséről mesélt, mely annak ígéretével kecsegtet, hogy a Székely Termékek hamarosan csak egy kattintásra lesznek tőlünk.
  • Varga Péter (Cibus Hungaricus Alapítvány szakértője) az élelmezés fontosságáról, az adatalapú döntéshozatalról és a termékpályák szervezéséről osztotta meg gondolatait.

A kerekasztal moderátor Miklós Ervin volt az LGT Proiect ügyvezetője.

Képek az eseményről

Copyright © 2024 Cibus Hungaricus | Powered by Syscode Kft.